Protipovodňové opatrenia by mali byť kľúčovou prioritou vlády

26.06.2010 Celý región

Košice 26. júna (TASR) – Predseda Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ je presvedčený, že protipovodňové opatrenia by mali byť jednou z kľúčových a dlhodobých priorít novovzniknutej vlády i parlamentu.
Uviedol to dnes v Košiciach po návšteve obcí Nižná Myšľa a Ždaňa, ktoré výrazne pocítili následky tohtoročných ničivých povodní a zosuvov.
Figeľ konštatoval, že životné prostredie a komplex opatrení musí patriť k dominantám a prioritným záležitostiam hneď od začiatku. Dodal, že prevencia je výrazom zodpovednosti a zároveň oveľa účinnejším a lacnejším nástrojom než reakcia po prírodných katastrofách. Slovensko má podľa neho nedostatky v oboch oblastiach.
Rezervy vidí hlavne v chýbajúcich investíciách do budovania a spevňovania hrádzí, ale aj v celkovom systéme vodného hospodárstva, ktoré by malo prejsť reformou.
Podľa Figeľa ľudia v mnohých lokalitách boli zasiahnutí prírodnou katastrofou, ale aj istou mierou nepripravenosti, ktorú nazval ekologickým alebo environmentálnym deficitom Slovenskej republiky
\"Dôsledky, ktoré dnes viaceré regióny prežívajú, sú výsledkom napríklad aj nesprávnych a nezodpovedných konaní nie len v oblasti vodného hospodárstva celkovo, ale aj pôdohospodárstva, vnútra, regionálneho rozvoja, územného plánovania. Tam všade musí dôjsť k zmenám, ktoré budú koordinované a komplexné, \" povedal pre TASR predseda KDH.
Dodal, že Slovensko celé roky veľmi málo investovalo či už zo svojich, alebo európskych prostriedkov do modernizácie protipovodňových opatrení. To by sa malo podľa neho zmeniť, pričom je potrebné oveľa lepšie a účinnejšie využívať medzinárodnú spoluprácu, čo by v prípade východného Slovenska znamenalo zintenzívniť vzťahy s Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou.
Predseda KDH dnes predpoludním odovzdal obciam Nižná Myšľa a Ždaňa osobný finančný dar, každej vo výške 1000 eur. Rovnaké sumy poskytne aj obciam Malá Lodina a Kostoľany pri Hornáde, ktoré navštívi popoludní.
 

Vyberte región